Kehidupan ialah mikrob

Mikrob ialah ringkasan daripada perkataan ‘mikro organisma biologi”. Dalam bahasa seang ialah makhluk yang bersaiz kecil sehingga tidak boleh dibelah dua lagi. Saizenya adalah 1 meter dibahagi dengan 1,000,000 bahagian- 1 mikrometer.

Seluruh alam ini dipenuhi oleh mahluk kecil ini sama ada di tanah, air, udara bahkan di dalam sistem solar (cahaya). Kita mungkin pernah dengar kuman atau virus kan. Kedua duanya adalah dikategprikan sebagai mikrob.

Selian 2 jenis mikrob ini terdapat lagi 5 jenis mikrob iaitu archaea, protozoa, algae, fungi (kulat) dan gabungan sel.

Jika anda melihat roti, setiap butir debu gandum itulah mikrob dan roti itulah badan kita atau roti itulah seekor haiwan atau sepohon pokok.

Manusia dan mikrob

Tanpa mikrob, maka manusia tidak wujud kerana setiap sel manusia diwakili oleh kumpulan mikrob. Manusi dewasa terbina dari 137,000,000,000,000 bilangan sel. 

Nama mikrob diberikan berdasarkan bentuk kelompok mereka sama ada berbentuk bola, atau silinder atau spiral. Terdapat juga bentuk segi empat, segi enam dan sebagainya.

Umpamanya Coronavirus 2019 yang baru muncul dan kini merebak ke seluruh dunia. Ia disebabkan oleh coronavirus bentuk baharu, coronavirus 2 sindrom pernafasan akut yang teruk (SARS-CoV-2). Protein lonjakan (S) SARS-CoV-2, yang memainkan peranan penting dalam pengecaman reseptor dan proses peleburan membran sel, terdiri daripada dua sub-unit, S1 dan S2. Sub-unit S1 mengandungi domain pengikat reseptor yang mengenali dan mengikat enzim penukar angiotensin reseptor inang 2, sementara sub-unit S2 memediasi peleburan membran sel virus dengan membentuk bundel enam heliks melalui domain ulangan dua-heptad. 

Nama virus ini adalah berdasarkan bentuk kelompok mikrob yang terdapat di dalam sel yang mengganggu sistem pernafasan.

Tanpa mikrob maka tiadalah virus dan tiadalah Covid-19. Tanpa mikrob, tiadalah manusia, haiwan dan tumbuh tumbuhan.

Nama bakteria atau virus adalah bergantung kepada bentuk kelompoknya sama seperti molekul yang terbentuk daripada gabungan atom atom. Umpamanya 2 atom hidrogen bergabung dngan 1 atom oksigen dipanggil air (H2O).

Mikrob Baik dan Mikrob Jahat

“Pada istilah pasar bolehlah dikatakan ada mikrob baik dan ada mirob jahat”

n

Mikrob baik ialah kelompok mikrob yang menyumbang kebaikan kepada badan seperti pemghadaman, penguat daya tahan penyakit, tenaga dan juga tumbesaran. Makanan yang kita makan dipecahkan oleh mikrob seperti makanan yang basi umpamanya adalah tindakan mikrob diudara yang memasuki makanan tersebut lalu memecahkannya.

Mikrob di dalam minuman SiHulk

Minuman SiHulk telah diuji di maklam panel Kementerian Kesihatan Malaysia – Lotus Laboratory dan SIRIM QAS Iternational yang mengesahkan kehadiran mikrob yang banyak sehingga 5.1 juta kelompok di dalam sebotol minuman SiHulk yang berisipadu 324 ml.

Selain itu juga makmal mendapati semua mikrob SiHulk adalah mikrob baik dan memiliki irama gerakan mereka yang tersendiri.

Minuman SiHulk akan menyumbang kandungan mikrob kepada peminumnya. 

Minuman SiHulk dijual pada harga RM7.00 sebotol atau RM70 sekotak dengan risalah panduan peminuman.

Leave a Comment