Mikrob Baik Mendidik Mikrob Parasit

Probiotik diperbuat daripada bakteria hidup atau ragi yang hidup secara semulajadi di dalam badan anda. Anda sentiasa mempunyai bakteria baik dan buruk di dalam badan anda. Apabila anda mendapat jangkitan, terdapat lebih banyak bakteria buruk, sehingga sistem anda tidak seimbang. Bakteria baik membantu menghilangkan bakteria buruk, mengembalikan keseimbangan. Makanan tambahan probiotik adalah cara untuk menambahkan bakteria baik ke dalam badan anda.

Apa itu probiotik?

Probiotik adalah gabungan bakteria bermanfaat dan / atau ragi yang secara semula jadi hidup di dalam badan anda. Bakteria biasanya dilihat dalam keadaan negatif sebagai sesuatu yang membuat anda sakit. Walau bagaimanapun, anda mempunyai dua jenis bakteria di dalam dan di badan anda – bakteria baik dan bakteria jahat. Probiotik terdiri daripada bakteria baik yang membantu menjaga kesihatan tubuh anda dan berfungsi dengan baik. Bakteria baik ini membantu anda dalam banyak cara, termasuk memerangi bakteria buruk apabila anda mempunyai terlalu banyak, membantu anda merasa lebih baik.

Probiotik adalah sebahagian daripada gambaran yang lebih besar mengenai bakteria dan badan anda – mikrobioma anda. Fikirkan mikrob sebagai komuniti pelbagai organisma, seperti hutan, yang bekerjasama untuk menjaga kesihatan tubuh anda. Komuniti ini terdiri daripada perkara yang disebut mikrob. Anda mempunyai trilion mikroba di dalam dan di dalam badan anda. Mikroba ini adalah gabungan dari:

– Bakteria
– Kulat (termasuk ragi)
– 
Virus
– 
Protozoa

Mikrob setiap orang adalah unik. Tidak ada dua orang yang mempunyai sel mikroba yang sama – walaupun kembar berbeza.

Agar mikrob dipanggil probiotik, ia mesti mempunyai beberapa ciri. Ini termasuk dapat:

– Terasing dari manusia.
– 
Bertahan di usus anda setelah tertelan (dimakan).
– 
Mempunyai manfaat yang terbukti untuk anda.
– 
Selamat dimakan.

Di mana probiotik bermanfaat (mikrob) tinggal di dalam badan saya?

Walaupun tempat yang paling biasa dikaitkan dengan mikrob bermanfaat adalah usus anda (kebanyakannya usus besar), anda mempunyai beberapa lokasi di dalam dan di badan anda yang menampung mikroba yang baik. Lokasi-lokasi ini bersentuhan dengan “dunia luar” dan merangkumi:

– Usus.
– Mulut.
– Faraj.
– Saluran kencing.
– Kulit.
Paru-paru.

Bagaimana probiotik berfungsi?

Tugas utama probiotik, atau bakteria baik, adalah menjaga keseimbangan yang sihat dalam tubuh anda. Fikirkannya sebagai menjaga badan anda dalam keadaan berkecuali. Apabila anda sakit, bakteria jahat memasuki badan anda dan bertambah banyak. Ini membuatkan badan anda tidak seimbang. Bakteria baik berfungsi untuk melawan bakteria jahat dan mengembalikan keseimbangan dalam badan anda, menjadikan anda berasa lebih baik.

n

Bakteria baik menjadikan anda sihat dengan menyokong fungsi imun anda dan mengawal keradangan. Beberapa jenis bakteria baik juga boleh:

n

– Bantu badan anda mencerna makanan.
– Jauhkan bakteria jahat agar tidak terkawal dan membuat anda sakit.
– Bina vitamin.
– Bantu menyokong sel-sel yang melapisi usus anda untuk mencegah bakteria jahat yang mungkin anda makan (melalui makanan atau minuman) memasuki darah anda.
– Pecahkan dan serap ubat.

Tindakan mengimbangi ini secara semula jadi berlaku di dalam badan anda sepanjang masa. Anda sebenarnya tidak perlu mengambil suplemen probiotik untuk mewujudkannya. Bakteria baik hanyalah bahagian semula jadi badan anda. Makan makanan seimbang yang kaya serat setiap hari membantu menjaga bilangan bakteria baik pada tahap yang betul.

Kesimpulan

Saintis telah mendapati badan manusia terdiri daripada mikro-organisma biologi yang diringkaskan menjadi MIKROB yang berperanan menentukan kesihatan seseorang bahkan semua benda hidup.

Seseorang yang sakit adalah kerana mudah dijangkiti sedangkan ada juga orang lain yang tidak dijangkiti penyakit tersebut. Ia adalah bergantung kepada kekuatan seseorang itu menahan daripada dijangkiti.

Ketahanan penyakit seseorang nilah bergantung kepada mikrob yang ada di dalam badannya. Sekiranya populasi mikrob parasit lebih banyak maka seseorang itu seang dijangkiti wababk dan sekiranya populasi mikrob baik lebih banyak berbanding dengan mikrob parasit, maka sihatlah seseorang itu.

SIRIM QAS Malaysia sahkan mikrob baik dalam SiHulk

SIRIM QAS Malaysia adalah badan yang dilantik Kerajaan dalam mengesahkan keselamatan sesuatu prduk termasuk produk makanan.

Minuman SiHulk disahkan TIDAK MENGANDUNGI mikrob parasit (jahat), malahan kaya dengan dengan microb baik sejumlah 580 bilangan dalam setiap gram.

Minuman ini adalah hasil ekstrak madu lebah secara penapaian selari dengan tenaga alam (kosmologi) yang telah diperhalusi dengan kerjasama Fakulti Bio-Sains dan Kejuruteraan Perubatan, Univerisiti Teknologi Malaysia.

Tidak mahal untuk anda mencuba hanya RM7.00 sebotol atau RM70 sekotak yang mengandungi 10 botol termasuk panduan penggunaannya.

 

Leave a Comment