Mikrob : Bagaimana bakteria usus mengatur kesihatan kita

Tubuh kita mengandungi sel mikrob yang hampir sama dengan sel manusia. Komuniti organisma ini disebut mikrobiom, dan kita semakin belajar peranan besar mereka dalam semua aspek kesihatan kita.

Dalam episod siri video Science with Sam ini, ketahui apa yang dilakukan mikrob anda untuk anda, dan bagaimana memelihara ekologi dalaman yang sihat.

Penyelidikan menunjukkan bahawa mempunyai mikrob yang pelbagai – terutamanya bakteria usus anda – mempunyai manfaat bukan hanya untuk kesihatan pencernaan anda, tetapi banyak sistem organ lain, dan bahkan otak anda. Itu membawa kepada idea bahawa rawatan yang mensasarkan mikrob dapat meningkatkan kesihatan mental kita.

Minuman SiHulk telah diuji oleh makmal lantikan Kementerian Kesihatan Malaysia yang mengesahkan mengandungi 5.1 juta bilangan plat iaitu 5.1 jenis mikrob.

Laporan analisis makmal di atas juga menunjukkan mikrob di dalam minuman SiHulk terdiri daripada mikrob yang produktif dan tiada mengandungi mikrob parasit.

Bakteria. Virus. Kulat. Kita biasanya menganggap organisma ini sebagai musuh kita.

Tetapi semuanya tidak seburuk itu. Tubuh kita penuh dengan mereka dan ternyata kita tidak boleh hidup tanpanya. Tetapi apa sebenarnya mereka dan apa yang mereka lakukan untuk kita?

Dari saat kita dilahirkan, kita memperoleh, dan memelihara ekosistem dalaman bakteria simbiotik dan mikrob lain, berjuta-juta daripadanya. Sebenarnya terdapat kira-kira banyak sel mikrob di dalam badan kita seperti sel manusia. Dunia mikrob yang berkembang ini disebut mikrobiosm kita.

Walaupun beberapa mikrob boleh membuat kita sakit, kita memerlukan mikrob untuk bertahan. Gabungan, mereka sama pentingnya dengan jantung, paru-paru atau otak kita.

Kita mempunyai mikrob yang hidup di seluruh kulit kita dan di setiap lubang badan kita. Tetapi sebahagian besar mikrobioms terdapat di usus kita. Mikrob usus kita penting untuk pencernaan. Mereka juga membantu mengatur hormon dan mereka dapat meningkatkan sistem daya tahan penyakit kita.

Mikrobiosm kita mengandungi pelbagai mikrob, ada di antaranya mempunyai kesan yang baik terhadap kesihatan kita dan ada yang merugikan. Koleksi mikrob yang sihat nampaknya sangat penting untuk kesejahteraan kita, melindungi daripada beberapa ancaman kesihatan terbesar, seperti penyakit jantung, obesiti, diabetes, arthritis dan juga kemurungan.

Sebaliknya, mempunyai mikrobiosm yang tidak sihat mungkin menjadi faktor penyumbang kepada banyak penyakit biasa.

Gaya hidup moden kita, diet barat dan penggunaan antibiotik yang berlebihan mungkin memberi kesan buruk kepada ekologi dalaman kita.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Kajian mendapati bahawa apabila sukarelawan manusia diberi yogurt probiotik yang mengandungi empat jenis bakteria, ini mempengaruhi aktiviti dan hubungan di pusat-pusat emosi di otak, menghasilkan perubahan yang berkaitan dengan pemprosesan emosi yang lebih sihat.

Jadi bagaimana anda memupuk mikrobiosm yang sihat? Nampaknya semakin banyak populasi mikrob anda, semakin baik. Dan kaedah terbaik untuk meningkatkan kepelbagaian anda adalah dengan memakan pelbagai jenis makanan berasaskan tumbuhan atau sumber makanan dan minuman yang kaya dengan mikrob, itu yang lebih tepat dan terbaik.

Penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang mempunyai sekurang-kurangnya 30 unsur nabati dalam diet mereka setiap minggu mempunyai lebih banyak bakteria dalam usus mereka, dan ini dikaitkan dengan pengurusan berat badan yang lebih baik, kesihatan jantung yang lebih baik dan kesihatan mental yang lebih baik.

Salah satu cara mudah untuk menambah bilangan anda adalah dengan menambahkan satu sendok teh biji campuran ke sarapan anda – setiap jenis biji dianggap sebagai salah satu unsur. Biji-bijian, kacang-kacangan dan kekacang adalah semua perkara yang baik untuk menambah diet anda juga.

Bagi sebilangan orang yang tidak bernasib baik, mikrobiosm anda boleh menjadi sangat tidak sihat. Selama bertahun-tahun, seorang lelaki di AS mengalami kelam kabut, pening dan kehilangan ingatan yang tidak dapat dijelaskan. Dia berulang kali ditarik untuk memandu minuman, walaupun dia mengatakan dia tidak menyentuh alkohol.

Akhirnya dia didiagnosis dengan keadaan yang sangat jarang disebut sindrom pembuatan bir automatik, yang berlaku usus seseorang dijajah oleh Saccharomyces cerevisiae, juga dikenali sebagai ragi bir. Ragi ini mengubah karbohidrat menjadi alkohol, jadi lelaki ini sedang membuat bir di dalam perutnya sendiri. Itu mungkin menyeronokkan, tetapi lelaki ini akan memberitahu anda bahawa sebenarnya tidak begitu.

Pengaruh mikrob usus anda jauh lebih jauh daripada yang anda fikirkan. Dalam 20 tahun terakhir, kami mengetahui bahawa mereka berkomunikasi secara berterusan dengan otak, bahkan mungkin dapat mengawal mood dan emosi anda.

Sebenarnya, mikrob dapat menghasilkan setiap neurotransmitter yang terdapat di otak manusia, termasuk serotonin dan dopamin. Dan terdapat sel-sel di lapisan usus yang dapat mengesan neurotransmitter dan menghantar isyarat ke otak.

Kajian mendapati bahawa apabila sukarelawan manusia diberi yogurt probiotik yang mengandungi empat jenis bakteria, ini mempengaruhi aktiviti dan hubungan di pusat-pusat emosi di otak, menghasilkan perubahan yang berkaitan dengan pemprosesan emosi yang lebih sihat.

Kajian lain mendapati bahawa wanita hamil yang diberi bakteria tertentu mempunyai skor yang lebih rendah pada ujian kemurungan dan kecemasan berbanding dengan kumpulan kawalan. Penyelidikan seperti ini menghasilkan gagasan bahawa penyakit mental dapat dirawat dengan menggunakan rawatan yang mengubah bakteria usus kita, yang disebut sebagai psikobiotik.

 

 

 

Dipetik dari laman https://www.newscientist.com/article/2254471-the-microbiome-how-gut-bacteria-regulate-our-health/

Mikrob yang terkandung di dalam SiHulk berasal daripada perut lebah yang dekstrak daripada madu lebah menerusi proses proses tertentu. 

Kajian makmal oleh panel makmal Kementerian Kesithatan Malaysia dan juga SIRIM QAS International telah megenal pasti kandungan mikrob di dalam minuman SiHulk adalah semuanya produktif (baik) dan tidak mengandungi mikrob parasit (jahat).

SiHulk dimulai dengan kerjasama kajian dengan Universiti Teknologi Malaysia Johor sejak 2016 dengan Fakulti Biosains dan Kejuruteraan  Perubatan. 

Kajian ini agak seang kerana kami sudah pun memiliki kaedah mengekstrak mikrob daripaa madu lebah. Kajian cuma cenderung kepada perbezaan antara madu lebah dan ekstrak madu lebah.

Madu lebah yang tidak diekstrak juga mengandungi mikrob yang sama dengan yang diekstrak tetapi mikrobnya tidak aktif (dormant). Walau pun mikrob dormant ini masuk ke dalam perut iaitu berpindah habitat, ia tetap dormant yang akhirnya keluar sebagai bahan buangan badan.

Ia bertepatan dengan maksud Al Qiuran yang menyebut MADU LEBAH YANG DIPROSES MENURUT JALAN JALAN TUHAN MENJADI PENAWAR PENYAKIT.

Kemudian makanlah dari segala jenis bunga-bungaan dan buah-buahan (yang engkau sukai), serta turutlah jalan-jalan peraturan Tuhanmu yang diilhamkan dan dimudahkannya kepadamu“. (Dengan itu) akan keluarlah dari dalam badannya minuman (madu) yang berlainan warnanya, yang mengandungi penawar bagi manusia (dari berbagai-bagai penyakit). Sesungguhnya pada yang demikian itu, ada tanda (yang membuktikan kemurahan Allah) bagi orang-orang yang mahu berfikir.” Surah 16 ayat 69

….serta turutlah jalan-jalan peraturan Tuhanmu yang diilhamkan dan dimudahkannya kepadamu…

Justeru kita dapati pesakit yang mengambil madu (bukan ekstrak madu) tidak memulihkan penyakitnya.

 

Kami membungkus minuman SiHulk ini dalam botol bersaiz 350 ml dan diisi dengan 324 ml minuman yang dikilangan sendiri oleh kami di Johor Bahru demi menjaga kaedah ekstrak agar tidak diketahui oleh pengilang lain jika kami outsource kepada mereka.

Sejumlah 10 botol kami bungkus di dalam sebuah kotak yang comel yang mempunyai tangkai untuk di bawa ke mana mana bahkan ada yang menjadikannya hadiah bila melawat pesakit di hospital.

Harganya mampu milik oleh semua lapisan masyarakat dan boleh diminum oleh bayi yang baharu lahir hingga ke umur wagra emas.

RM70.00 sekotak yang boleh dibeli dengan pengedar kami atau secara ONLINE

 

Leave a Comment