Apa itu mikrob?

Mikrob adalah makhluk hidup kecil yang terdapat di sekeliling kita dan terlalu kecil untuk dilihat oleh mata kasar. Mereka tinggal di air, tanah, dan di udara. Tubuh manusia adalah rumah bagi berjuta-juta mikrob ini, juga disebut mikroorganisma.

Sebilangan mikrob membuat kita sakit, yang lain penting untuk kesihatan kita. Jenis yang paling biasa adalah bakteria, virus dan kulat. Terdapat juga mikrob yang disebut protozoa. Ini adalah makhluk hidup kecil yang bertanggungjawab terhadap penyakit seperti toksoplasmosis dan malaria.

Bakteria terdiri daripada hanya satu sel

Bakteria adalah organisma sel tunggal. Sebilangan bakteria memerlukan oksigen untuk bertahan dan yang lain tidak. Ada yang menyukai panas, sementara yang lain lebih menyukai persekitaran yang sejuk. Contoh bakteria yang terkenal termasuk bakteria salmonella dan staphylococcus.

Sebilangan besar bakteria tidak berbahaya bagi manusia. Sebilangan besar daripada mereka hidup di dalam atau di dalam badan kita dan membantu kita untuk kekal sihat. Contohnya, bakteria asid laktik dalam usus membantu kita mencerna makanan. Bakteria lain membantu sistem ketahanan badan dengan melawan kuman. Beberapa bakteria juga diperlukan untuk menghasilkan jenis makanan tertentu, seperti yogurt, sauerkraut, cuka atau keju.

Kurang dari 1% semua bakteria bertanggungjawab terhadap penyakit – tetapi ini hanyalah anggaran kasar kerana tidak ada bilangan yang tepat. Tuberkulosis, misalnya, disebabkan oleh bakteria. Jangkitan bakteria dapat dirawat dengan antibiotik. Ini adalah ubat-ubatan yang membunuh bakteria atau sekurang-kurangnya menghentikannya membiak.

Banyak jangkitan lain – termasuk cirit-birit, selesema atau radang amandel – juga boleh disebabkan oleh bakteria, tetapi virus biasanya bertanggungjawab terhadapnya. Antibiotik tidak berkesan terhadap virus. Oleh itu, bukan idea yang baik untuk mula menggunakannya terlalu awal jika hanya disyaki bakteria menyebabkan jangkitan.

Virus menyerang sel yang sihat dan membuat kita sakit

Tidak seperti bakteria, virus tidak mempunyai sel sendiri. Ini bermaksud bahawa mereka bukan organisma hidup. Sebaliknya, mereka terdiri daripada satu atau lebih molekul yang dikelilingi oleh cangkang protein. Maklumat genetik yang terdapat di dalam cangkang ini diperlukan agar virus dapat membiak.

Banyak virus yang bertanggungjawab terhadap penyakit. Ada yang tidak berbahaya dan hanya memicu selesema ringan, sementara yang lain boleh menyebabkan penyakit serius seperti AIDS. Penyakit lain yang disebabkan oleh virus termasuk influenza (“selesema”), campak atau radang hati (hepatitis virus).

Virus menyerang sel yang sihat dan mula membiak dari sel ini. Virus tidak dapat membiak tanpa sel inang ini. Tidak semua virus menyebabkan simptom, dan dalam banyak keadaan tubuh berjaya melawan penyerang. Ini adalah masalah dengan luka sejuk, yang telah dialami oleh banyak orang pada suatu ketika. Mereka disebabkan oleh virus yang terdapat di sel saraf tertentu dan boleh menyebabkan lecet khas pada beberapa orang jika sistem kekebalan tubuh mereka lemah atau lemah.

Agak sukar untuk melawan virus dengan ubat. Untuk melindungi dari beberapa virus, sistem kekebalan tubuh dapat “dilatih” dengan mikrob lain atau vaksinasi sehingga tubuh lebih siap untuk melawan virus.

Kulat meluas

Kulat boleh hidup di banyak persekitaran yang berbeza. Kulat yang terkenal termasuk ragi, jamur dan kulat yang boleh dimakan seperti cendawan. Sama seperti bakteria, beberapa kulat berlaku secara semula jadi pada kulit atau di badan. Tetapi kulat juga boleh menyebabkan penyakit.

Penyakit yang disebabkan oleh kulat disebut mycoses. Contoh biasa termasuk jangkitan kuku pada kaki atau kulat atlet. Jangkitan kulat kadang-kadang juga boleh menyebabkan radang paru-paru, atau membran mukus di mulut atau pada organ pembiakan, dan menjadi mengancam nyawa bagi orang yang mempunyai sistem imun yang lemah.

Tetapi manusia juga mendapat manfaat dari kualiti yang bermanfaat dari beberapa kulat. Kami berhutang penemuan penisilin kepada sejenis acuan yang digunakan untuk menghasilkan antibiotik ini.

Sumber

  • Andreae S, Avelini P, Berg M, Blank I, Burk A. Lexikon der Krankheiten und Untersuchungen. Stuttgart: Thieme; 2008.
  • Kasper DL, Fauci AS, Hauser SL, Longo DL, Jameson JL, Loscalzo J. Harrison’s Principles of Internal Medicine. New York: McGraw-Hill; 2015.
  • National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID). Understanding Microbes in Sickness and in Health. NIH Publication No. 09-4941. 2006.
  • Pschyrembel. Klinisches Wörterbuch. Berlin: De Gruyter; 2017.

Minuman SiHulk mengandungi 5.1 x 10(6) plat mikrob

Lotus Laboratory http://www.lotuslab.com.my/site/home/ adalah salah sebuah makmal kesihatan yang diiktiraf oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan merupakan salah satu panel makmal KKM.  https://www.moh.gov.my/moh/resources/auto%20download%20images/589d72f5592e0.pdf

 Lotus telah meguji sebotol minuman SiHulk dan mengesahkannya mengandungi 5 juta bilangan plat mikrob.


Dalam masa yang sama juga SIRIM QAS international Sdn. Bhd. https://www.sirim-qas.com.my/ turut menguji mikrob di dalam sebotol SiHulk dan mendapati terdapat 580 bilangan plat bagi setiap gram. Apa yang mengejutkan mikrob ini adalah mikrob aerobik yang sentiasa bergerak.

Kedua dua makmal ini juga menguji minuman SiHulk dan mengesahkannya tidak mengandungi mikrob berbahaya yang memudaratkan manusiaBELI SINI

Leave a Comment